Historiek

Geboorte van een project: ICOMET

Zoals elk zichzelf respecterend succesverhaal, begint het verhaal in een garage ... of liever in een schuur!

Na zijn tanden te hebben gezet in KMO's als productiemanager en bij een multinational die hem naar de vier uithoeken van Europa stuurde, weigerde Wim Pynaert in december 2004 een nieuwe promotie die hem werd aangeboden en besloot hij zich te vestigen. Zowel voor zijn gezin en persoonlijk evenwicht, maar ook omdat zijn ambitie de hiërarchische grenzen overschreed die hem werden opgelegd. Hij besloot daarom zijn eigen activiteit te ontplooien door een klein failliet bedrijf over te nemen. Hij leverde zijn eerste klanten bescheiden metalen constructies op maat, gemaakt met een klein lasapparaat, evenals een metalen deur van zijn eigen ontwerp.

Het was dus in een boerenschuur, verhuurd aan de enige parttime werknemer, dat het verhaal van ICOMET begon. De orderportefeuille garandeert Wim Pynaert amper een halve dag werk per week, maar zijn leergierigheid en zijn verlangen om vertrouwensrelaties op te bouwen met nieuwe klanten, duwden hem snel op weg naar succes.

2004

Een duurzaam partnerschap met Heinen

Als zoon van een arbeidersgezin, met een ingenieursdiploma op zak, raakte Wim Pynaert al snel geïnteresseerd in de technische en duurzame kwaliteiten en het gebruiksgemak van de objecten om hem heen. Zijn naasten noemen openheid, vragen en nieuwsgierigheid als zijn grootste sterke punten.

Het is dankzij deze kwaliteiten dat Wim Pynaert zich realiseert dat hij, om de beste diensten aan zijn klanten te kunnen bieden, niet langer "solo" kan doorgaan met het ontwikkelen van aangepaste oplossingen, die te tijdrovend zijn. Daarna raakte hij geïnteresseerd in de producten van het Belgische merk "Heinen", fabrikant van de eerste metalen branddeur die talrijke onderscheidingen ontving en erkend werd voor de kwaliteit en de lange levensduur van zijn deuren.

Hij besluit een partnerschap met het merk aan te gaan en te wedden op de complementariteit tussen de Heinen-producten, geïndustrialiseerd en gestandaardiseerd; en expertise in op maat gemaakte metaalconstructies, specifieke producten die haar klanten maar moeilijk op de markt kunnen vinden. Winnende combo!

2005

Een nieuwe zakelijke dimensie

Op 6 jaar tijd heeft ICOMET een enorme groei doorgemaakt. Wim Pynaert krijgt de leiding over een team van 35 mensen. Het bedrijf behaalt het VCA-label, wat getuigt van de drang naar professionaliteit en een veiligheidsaanpak die Wim Pynaert drijft.

De werkplaatsen zijn constant te krap om de op elkaar volgende bestellingen te vervullen. Zo betrok ICOMET in 2010, na 3 opeenvolgende verhuizingen naar steeds ruimere magazijnen, de werkplaatsen van 4000 m² gelegen aan de Filliersdreef in Deinze.

2010

De "Pynaert-broers", de yin en de yang

Het was een ternauwernood vermeden ongeval op de site dat Wim Pynaert opnieuw in twijfel trok. Hij realiseert zich dat het lot van het bedrijf en zijn medewerkers niet langer alleen op zijn schouders kan rusten. De omvang van het bedrijf en zijn structuur veranderen, en hij kan het zich niet langer veroorloven om alleen aan het roer te staan: Ofwel vermindert hij zijn activiteiten, ofwel creëert hij een structuur om het werk te verdelen, waarbij hij niet langer alleen de hoofdverantwoordelijkheden op zich zal nemen.

Vervolgens gaat hij op zoek naar een andere aandeelhouder, een partner die als klankbord zou fungeren om zijn eigen ideeën te herhalen. Na enige tijd van zoeken, komt hij uiteindelijk bij zijn broer Tom Pynaert terecht, die de ideale aanvulling blijkt te zijn.

Tom Pynaert is bedrijfspsycholoog, al 10 jaar consultant in assessment en consultant in bedrijfsstructuren in Vlaanderen, hij heeft hiermee alle vaardigheden in huis waar zijn broer naar op zoek is. Het voorstel komt precies op tijd, want Tom voelt, ondanks een zeer uitdagende baan, de sleur aankomen en ziet geen mogelijkheden meer voor verdere loopbaanontwikkeling.

Tom Pynaert begint met een structurele analyse van ICOMET, waarbij hij individueel zal vergaderen met elke medewerker en alle vergaderingen zal bijwonen. Hij komt tot dezelfde conclusie als zijn broer: Wim Pynaert staat aan het hoofd van een bedrijf dat op een scharniermoment staat en moet evolueren.

Vervolgens zetten ze ieder voor zich op papier wat volgens hen de waarden van het bedrijf zijn. Dit is wanneer de magie gebeurt ... zonder het te weten, zien ze precies dezelfde waarden voor ICOMET:

  • ICOMET moet een solide bedrijf zijn voor personeel, gericht op de toekomst, met gegarandeerde werkgelegenheid
  • ICOMET is een doel op zich, het bedrijf is een waarde op zich, vanuit ethisch en financieel oogpunt.
  • We moeten altijd plezier hebben in wat we doen
  • Mensen zullen ook plezier moeten hebben bij het werken met ons
  • En natuurlijk ... ICOMET moet een winstgevend bedrijf worden "

Na dit nieuwe bewijs van de alchemie die zich aan het vormen was, besluiten Wim en Tom om hun krachten te bundelen en een ondersteunende stafstructuur te creëren om het bedrijf te organiseren dat nog meer kan groeien.

Wim Pynaert zal degene zijn die het bedrijf stuurt naar het resultaat en de te ondernemen acties, terwijl Tom garant staat voor de ziel en de structuur van de organisatie. Yin en yang ...

2012

Strategische keuzes

Het was in die tijd dat de gebroeders Pynaert besloten om de missie en visie van het bedrijf te definiëren om de volgende pagina's van de geschiedenis van ICOMET te schrijven. Ze beseffen dat de 2 historische afdelingen van ICOMET (metaalconstructies en Heinen-deuren) verschillende doelstellingen hebben met elk hun eigen structuren. Elk van deze divisies krijgt nu een projectmanager aan het hoofd om het werk van de teams te coördineren.

In 2014 werd ICOMET de grootste verkooppartner van Heinen. Wim Pynaert ziet twee belangrijke redenen voor dit succes. Ten eerste, nabijheid bij de klant, inzicht in zijn verwachtingen en beperkingen. Ten tweede moeten wij snel en duidelijk reageren op hun behoeften. De tweede kwaliteit die volgens mij onze klanten heeft overtuigd, is de professionaliteit van onze arbeiders en medewerkers. Ze zijn gekwalificeerd, technisch bekwaam en autonoom. Het is belangrijk dat ze verantwoordelijk zijn voor hun werk en resultaatgericht. Partnerschap zien we in alle opzichten: met klanten, met leveranciers, maar vooral met onze medewerkers. En iedereen wint.​

2014

De eerste stappen in externe groei: overname van ESP & netwerken

ICOMET, dat nog steeds sterk groeit, moet nu aanwezig zijn in het ondernemerschapsnetwerk. Om zichzelf bekend te maken, maar vooral om altijd meer te leren over management, om werkervaringen uit te wisselen en nieuwe ideeën te stimuleren.

Zo werd Tom Pynaert in 2017 verkozen tot VOKA PLATO Ambassadeur, omdat hij het best de PLATO / VOKA-waarden voor West-Vlaanderen vertegenwoordigt. Wim en Tom Pynaert treden ook toe tot PLATO, richtten KMO-adviesraad op en Wim Pynaert wordt in 2020 verkozen tot voorzitter van de regionale raad (Leiestreek) van VOKA.

Tegelijkertijd ontdekten Wim en Tom Pynaert in 2017 een klein bedrijf in Oost-Vlaanderen waarmee ze nog een snaar aan ICOMET's boog konden toevoegen: automatisering en toegangscontrole. Ze besloten toen ESP uit te kopen, dat naast de Heinen-deuren nieuwe vormen van toegangscontrole en een automatiseringsdienst zou bieden.

2017

Een eerste stap naar externe groei: de overname van ALPIDO

In 2018 wordt een nieuwe drempel bereikt. De ICOMET projectmanagers zijn nu 100% autonoom; de organisatie is goed geolied; iedereen staat op zijn plaats. Het oorspronkelijke doel van Tom Pynaert is bereikt: een organisatie opzetten die kan functioneren zonder zijn broer.

Maar Wim Pynaert is niet tevreden. Wanneer zijn klanten technische problemen krijgen met hun deuren, heeft hij geen organisatie die met spoed kan ingrijpen om ze op te lossen, want iedereen is al bezig met zijn PROJECTEN. Hij zou zijn klanten graag meer willen ontzorgen, zich 100% ten dienste stellen van hen.

ALPIDO, een bedrijf uit Geluwe (dichtbij Kortrijk), biedt onderhouds- en herstellingsdiensten aan op deuren… en is te koop! De sterren staan ​​op één lijn en dankzij deze overname krijgt de missie van ICOMET GROUP zijn volledige betekenis: "De professionele klant ontzorgen ...". Met de toevoeging van deze service-expert in de groep van de gebroeders Pynaert kunnen ze hun activiteiten geografisch en sectoraal uitbreiden.

ALPIDO heeft zich immers gespecialiseerd in een sector waar ICOMET nog niet erg aanwezig is: de agro-food industrie. Werken voor deze sector voegt daarom een ​​aantal andere specifieke soorten deuren toe om aan te bieden: snellooppoorten, isotherme deuren, sectionaalpoorten,….

Wat ALPIDO betreft zullen ze kunnen vertrouwen op het deskundig team van Deinze om de nieuwe projecten van hun klanten te beheren en zich te concentreren op service.

2018

Geografische diversificatie ... & overname van DALLA VALLE (ICOMET DV)

Eind 2020 doet zich een nieuwe kans voor aan Wim en Tom Pynaert. Twee bedrijven van de groep die eigenaar is van het merk Heinen zijn te koop: Dalla Valle & Metal Quartz.

Dalla Valle is gespecialiseerd in beveiligingsprojecten / beslag / hout en aluminium schrijnwerk. Opgericht in 1950 beschikt het bedrijf sinds 1996 over 4000 m² productie-ateliers in Péruwelz in Wallonië. De teams van arbeiders op de bouwplaatsen worden ook getraind in het plaatsen van Heinen-deuren en stellen ICOMET GROUP in staat om de Franstalige markt te veroveren. Het bedrijf heeft tal van erkenningen om te werken op het gebied van brandveiligheid (ISIB-erkende installateur, FISQ-certificaat) en voor de openbare sector (goedkeuring openbare aanbestedingen klasse 5).

Dalla Valle, bij de overname omgedoopt tot "ICOMET DV", versterkt de positie van ICOMET GROUP in de markt door nieuwe zelf vervaardigde deur- en beveiligingsproducten toe te voegen.

Is er nog een type deur dat ICOMET GROUP niet kan leveren en installeren? Het antwoord is nu een volmondige NEE!

2020

Van beveiliging naar hoogbeveiliging ... & overname van METAL QUARTZ

Het andere bedrijf dat in 2020 door ICOMET GROUP werd gekocht, is goed gekend bij beveiligingsprofessionals. METAL QUARTZ, opgericht in 1996, heeft sinds de oprichting veel metalen schrijnwerk (RVS, staal, messing, cortenstaal, aluminium) geproduceerd en werkt samen met de beste leveranciers van staalprofielen: Forster & Jansen.

Metal Quartz, fabrikant van hoogwaardig schrijnwerk. Omdat de grootste klant de banksector is, is het niet meer dan normaal dat Metal Quartz zijn stalen schrijnwerk versterkt om te voldoen aan de hoge veiligheidsnormen van de banken en om inbraken en kogels te weerstaan. Naar aanleiding van een projectoproep van een van zijn klanten ontwikkelde het bedrijf in 2007 zijn eerste 100% eigen product: Bunkerkit. Gebaseerd op een uniek concept van paneelmontage, vormt Bunkerkit een gepantserde modulaire ruimte waarvan de samenstelling inbraak- en kogelwerende eigenschappen heeft (waaraan later elektromagnetische bescherming zal worden toegevoegd) en waarvan het formaat het mogelijk maakt zich aan te passen aan elk type binnen- of buitenomgeving. Dit product zal in 2012 tijdens de vakbeurs ExpoProtection in Parijs beloond worden met een innovatietrofee in de categorie "Strijd tegen kwaadwilligen" EN een unanieme speciale vermelding van de jury!

Sindsdien is de vindingrijkheid van het R & D-team van Metal Quartz blijven schitteren met steeds meer geavanceerde uitvindingen om hun klanten te beschermen. Aangezien ICOMET GROUP zich inzet om oplossingen voor de veiligheidsproblemen van haar klanten aan te bieden, was de integratie van Metal Quartz - dat in staat zal zijn om veiligheidsschrijnwerk op maat te produceren - een logische stap.

2020

Doelstelling van synergieën, uitwisseling van ervaringen, optimalisatie van middelen en vaardigheden

ICOMET GROUP kan nu volledig zijn missie vervullen, het ontzorgen en beveiligen van zijn professionele klant, van de trap tot kogelwerende bescherming! Het is het enige Belgische bedrijf dat industriële bedrijven uitgebreid kan helpen bij hun projecten, zowel in het noorden als in het zuiden van België! En gezien het feit dat het experiment een succes is in België, waarom zou je dan niet proberen om ook buiten de grenzen te ontwikkelen?

Begin 2021 is het klaar! ICOMET FR is opgericht in Frankrijk, met een administratief hoofdkantoor nabij de Belgische grens, en een eerste ervaren verkoopvertegenwoordiger in Parijs. Het doel? De levering en installatie van de producten van de groep verzekeren door de fakkel van ICOMET Belgium over te nemen in Frankrijk.

2021 wordt het jaar van consolidatie van de fundamenten om ...

... synergiën tussen teams en samenwerking op bouwplaatsen stimuleren

... klanten informeren over alle mogelijkheden van de groep

... de vaardigheden verspreiden die in elke entiteit van de groep zijn gedistilleerd

… En vooral: klanten altijd maximale tevredenheid bieden!

2021

Door de site te blijven gebruiken, ga je akkoord met het gebruik van cookies. Meer informatie

Deze site is standaard ingesteld op 'cookies toestaan", om je de beste mogelijke blader ervaring te geven. Als je deze site blijft gebruiken zonder je cookie instellingen te wijzigen, of als je klikt op "Accepteren" hieronder, dan geef je toestemming voor het gebruik van Cookies.

Sluiten